Det svenska bandet Ursprunget

Detta band svänger det verkligen om. Det är något så speciellt som ett svenskt reggaeband, vilket kan tyckas underligt om det är första gången du har hört begreppet. Men sanningen är att bandet är i gott sällskap. Från Skåne har det kommit många starka reggaeband de senaste årtiondet och Ursprunget, ett sjumannaband som kommer från Helsingborg, följer i samma spår. Med en allsköns blandning av tvärflöjt, stämsång, reggae och rap är bandet verkligen en skön fläkt på den svenska reggaescenen. Ursprunget har även tydliga rockinfluenser i sina låtar vilket bidrar till extra tempo.

Bandet Ursprung är Helsingborgs bästa reggaeband

Bandet med starka åsikter

Ursprunget utmärker sig med sina starkt färgade politiska texter som uppmanar lyssnarna till att aktivera sig. Det är viktigt med antirasism, öppenhet och jämställdhet i samhället för det här bandet och det framgår mycket tydligt i deras musik. Det går i tradition med den ursprungliga reggaen som började på Jamaica. Där var också de sociala och politiska texterna i låtarna en mycket viktig del av musiken. Det sociala och politiska kommenterandet kan höras allra tydligast i låten ”Revolutionen” som nyligen släpptes.
Det var nog när Ursprunget vann tävlingen Popkorn år 2013 som deras popularitet runt landet satte igång på allvar. Popkorn är en skånsk tävling med jury, som låter oetablerade band delta för att få komma ut ur replokalen och in på världsscenen. Efter vinsten så spelade bandet runt omkring hela Sverige. Den senaste singeln som släpptes i april 2016 heter ”Lurad” och går att lyssna på genom Spotify eller Itunes. Singeln är en del från den kommande EP:n ”Välkommen in”.

Vad är grejen med skånsk reggae?

Det är någonting speciellt med skånsk reggae, och det är egentligen ingen som kan svara på varför just reggae har blivit så populärt i Skåne. Kanske det är dialekten som gör att det passar in på ett naturligt sätt med musikstilen, eller så är det på grund av det politiska engagemanget. Skåne har alltid haft en viss image av att vara en underdog och just reggae är något som passar den sociala tillhörigheten utmärkt. En sak är säker, det här bandet är i bra sällskap.
Förutom Ursprunget har andra skånska reggaeband också tagit Sverige med storm. Svenska Akademien, Peps Persson och Kung Kodum är bara tre exempel på populära skånska band som spelar reggae. Det sägs till och med att det var på grund av Peps Persson som reggae etablerades i Sverige från första början. Det var nämligen med hans skiva ”Hög standard” som släpptes 1975, som svenskarna fick upp ögonen för möjligheterna inom musikstilen. Den innehöll enbart reggaelåtar och dessutom svenska versioner av Bob Marleys låtar. Ursprunget heter bandet och det stämmer bra, de följer sitt skånska ursprung och spelar reggae, precis som Peps.

En framtida klassiker

Bandet Ursprung kommer med sin egensinniga ljudbild och skånska charm lämna ett stort och långvarigt intryck på musikvärlden. Det finns många band som försöker etablera sig i reggaescenen idag, men det är få som lyckas så pass bra som det här. Anledningen är deras unika sätt att blanda in både rockinfluenser, tvåstämmig sång, slingor med tvärflöjt och politiska budskap till någonting väldigt nytt. Resultatet blir helt magiskt. Att de är populära i Sverige råder det inget tvivel om. Sedan de vann tävlingen Popkorn år 2013 har de varit ute på tre sommarturnéer och spelningar över hela landet.