Populära svenska festivaler

Tycker du om musik och att dansa samt träffa människor? Det är nog många som svarar ett rungande ja på den frågan. I Sverige finns det ett flertal festivaler som du kan köpa biljetter till för att få se dina favoritartister och uppleva den glada, uppsluppna stämningen. Vilka festivaler har du varit på? Under lång tid höll Hultsfred fanan högt men på senare år har Bråvallafestivalen gått om i popularitet. Många mindre evenemang och stadsfestivaler har också blivit väldigt populära, i synnerhet Way Out West som äger rum i Göteborg varje sommar.

Festivaler är bäst att uppleva tillsammans

Festivaler i stadsmiljö

Festival betyder ordagrant ”slut på fastan” på latin och är ett begrepp som gestaltar firande och fest, både nu och historiskt sett. Det är verkligen ett passande ord eftersom denna typ av tillställning innehåller många roliga och glada moment. Vill du gå och se ditt favoritband spela? Chansen är stor att de spelar på någon av alla de festivaler som äger rum i landet. Många stora stjärnor har kommit till Sverige genom åren, bland annat Patti Smith och Kanye West.
En av de mest populära festivalerna är Way Out West i Göteborg. Det är en stadsfestival, vilket innebär att man inte övernattar i medhavt tält som är vanligt på många andra festivaler. Under årens gång har de haft superstjärnor som Sia, Morrisey och Beck i sin line-up. Till Way Out West köper du en biljett för en eller alla tre dagar och då får du tillträde till festivalområdet. Väl inne har de ett brett sortiment av både mat och dryck.

Från norr till söder

Sverige har till sin yta sett ovanligt många festivaler. Nästan varje större stad har en festival som lockar stora artister, alltifrån Urfolksfestivalen i Norrland till Way Out West i Göteborg och Emmabodafestivalen i Småland. Vilken typ av festival tycker du bäst om? För den som är sugen på en lite mindre festival med begränsat antal platser är Knarrholmens festival i Göteborgs skärgård en lovande nykomling där du kan boka en liten stuga att bo i tillsammans med dina närmaste vänner.
Det finns naturligtvis även de gamla godingarna som räknas som klassiker när det gäller festivaler. Sweden Rock äger rum i Norje utanför Sölvesborg i Blekinge och har nått internationell status. Festivalen har funnits sedan 1992 och fortsätter att dra massor av besökare, medan andra liknande evenemang får allt färre besökare för varje år som går. Tycker du om tung bas och svåra riff på en distad gitarr? Då är Sweden Rock något för dig! Biljetter brukar dessutom gå att få tag på långt innan festivalen går av stapeln.

Musik att minnas

Sverige är en musiknation som exporterar mycket musik till andra länder i form av duktiga artister, låtskrivare och DJ:s. Vi kan vara stolta över namn som ABBA, Swedish House Mafia, Laleh, Robyn och många till. Kort sagt är svenskar musikälskare, vilket kan vara en av anledningarna till att våra svenska festivaler alltid har varit populära och välbesökta. Många har speciella minnen till en viss festival där de fick se sin idol live samtidigt som de delade stunden med sina vänner.