Svensk politik – En brännpunkt

Politik har nära samband med rastafari och reggae

Politik och musik hör ihop. Både svenska och utländska artister har länge använt musiken som en plattform för att föra ut sina budskap. Politiska budskap kan uttryckas genom ord och fraser i musiktexter, men artister kan även använda sitt kändisskap för att skriva åsikter på exempelvis Twitter och Facebook. De nya medieplattformerna har skapat en ny möjlighet, men tonen kan vara hård på dessa forum. Av någon anledning tycker folk att det är lättare att gå till mothugg bakom en skärm. När det kommer till reggae och politik har de en lång och sammanflätad historia.

Politik och reggae

Reggae som musikgenre utvecklades under 1960- och 70-talen på Jamaica. Därifrån har stilen sedan spridits ut i världen och utvecklats åt olika håll. Reggaen å sin sida, härstammar från skan. Från början, men även idag, tillhör många reggaeartister rastafari. En blandning av religion och socialrörelse, som i sitt ursprung handlade om att föra ut budskap om Jamaicanernas situation. Just reggae hör kanske därför mer samman med just politik, än någon annan musikgenre. Rastafarin är fortfarande under stor utveckling och liksom reggaen har den spridits till hela världen.

Rastafarin har kommit att handla om mer än endast Jamaicas problem. Reggaeartister som tillhör denna lära skriver låtar med politiska budskap, oberoende på var i världen de bor eller befinner sig. Alla samhällen har sina problem som är värda att skriva om. Under 70-talet var artister som Bunny Wailer och bandet Inner Circle stora. De spelade den typ av reggae som kallas för ”rockers”. Även Bob Marley, skrev några rockers-låtar som dåvarande Sovjetunionen, och flera andra östländer förbjöd. Den beskylldes för att vara för kommersiell – ännu ett exempel på politik och musik.

Dagens artister och politik

Självklart är det inte enbart inom reggaen som politik och musik hör samman. I dagens Sverige har den musik som man lyssnar på, alltmer kommit att sammankopplas med politiska ståndpunkter. Artister kan dels uttrycka sina åsikter i låttexter, men även ta hjälp från sociala medier. Operastjärnan Malena Ernman är en av de som vågar säga vad hon tycker om bland annat Sverigedemokraterna. Hon tar starkt parti för mänskliga rättigheter, och i juli 2016 gav hon ut skivan ”Sverige”. Hon berättar att namnet för albumet är ett sätt ta tillbaka ett uttryck som hon anser att extremhögern har stulit.

Hiphoparna är de som på senare år starkast kommit att uttrycka sina politiska budskap genom låttexter. Artister som Timbuktu och Silvana Imam, samt grupper som Kartellen har använt musiken för sina åsikter. Rasism, främlingsfientlighet, feminism och sexuell läggning är ämnen som de ständigt avhandlar i sina låtar. Andra artister tar även tillfälle på konserter att föra ut sina budskap. Inför valet 2014 handlade exempelvis Kents sångare Joakim Bergs mellansnack om politik. Innan de spelade låten ”Sverige” framförde han några ord om Sverigedemokraterna och uppmanade samtidigt publiken att inte rösta på partiet.

Hand i hand

Med tanke på dagens politiska läge och alla de möjligheter som finns att föra ut sitt budskap på, är det kanske inte särskilt konstigt att musik och politik mer än någonsin hänger samman. Reggaen har ända från musikstilens grundande handlat om sociala relationer, mycket på grund av rastafarin. De som lyssnar på en viss typ av musik, eller på en viss artist eller grupp har ofta gemensamma åsikter med artistens. Även om en grupp inte har politiska låttexter, kan de använda exempelvis Twitter för att föra ut sina budskap.